Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Η τελευταία γέφυρα των Ίνκας στο Περού

Η υπέροχη γέφυρα Q'eswachaka, η τελευταία γέφυρα των Ίνκας στο Περού.

Κατά τη διάρκεια των Ίνκας, οι άνθρωποι του Κουτσούα έκαναν κρεμαστές γέφυρες, κατασκευασμένες από φυτικές ίνες, για να διασχίσουν την τραχιά οροσειρά των Άνδεων και έτσι να συνδέσουν ορισμένες κοινότητες με άλλες. Η Q´eswachaka είναι η τελευταία γέφυρα των Ίνκας "ζωντανή" σήμερα, η οποία ανανεώνεται κάθε χρόνο για τη διατήρησή της.

Τρεις ώρες από την πόλη Κούσκο, στην περιοχή Quehue και σε υψόμετρο 3700 μέτρα, βρίσκεται η γέφυρα Q'eswachaka πάνω από τον ποταμό Apurímac, μήκους 29 μέτρων και πλάτους 1,20 μέτρων. Κάθε χρόνο, κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, οι κοινότητες Chaupibanda, Choccayhua, Huinchiri και Ccollana Quehue συναντιούνται για την ανανέωσή της.

Αυτή η διαδικασία ξεκινά λίγες μέρες πριν, όταν οι χωρικοί αναζητούν το q'oya, μια ανθεκτική φυτική ίνα που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της γέφυρας. Μετά τη συγκομιδή, αφήνεται να στεγνώσει για μια μέρα, στη συνέχεια την χτυπούν με πέτρες, και εμποτίζεται για να σκληρύνει.

Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, η οποία είναι η ένωση πολλών q'oyas σχηματίζουν ένα σχοινί. Όλα τα μέλη της οικογένειας συμμετέχουν σε αυτήν την προετοιμασία. Με το q'iswas προετοιμασμένο, όλα είναι έτοιμα για την ανακαίνιση της γέφυρας, μια διαδικασία που διαρκεί τρεις ημέρες και περιλαμβάνει μια σειρά τελετουργιών και προσφορών προς την Παχαμάμα (μητέρα γη) και τον Apus (βουνά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου